Läheiset ihmissuhteet ovat elämämme perusta. Synnymme ja kuolemme läheisten ihmisten syliin. Intiimien suhteiden ylläpito ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin virtuaalisten. Eikä parisuhde korjaannu sormen liikkeellä.

Puolet solmituista avioliitoista loppuu seitsemän vuoden sisällä. Yhdysvalloissa eroavuus on kasvanut siitä saakka kun niitä on tilastoitu eli 1800-luvulta alkaen. Avo- ja seurustelusuhteiden päättymisiä ei kukaan edes tilastoi, mutta niissä eroavuus lienee samaa luokkaa kuin Ensitreffit alttarilla –ohjelmassa eli suurin osa päättyy eroon

Parisuhteen hoitaminen on periaatteessa yhtä helppoa kuin auton. Suhdetta pitää tankata, seurata ja huoltaa päivittäin. Ilman näitä toimenpiteitä suhde on yhtä arvaamaton kuin katsastamaton ajoneuvo. Parisuhteessa eivät ratkaise yksittäiset laatuhetket vaan jokainen ele, ilme, äänensävy, kosketus ja viesti. Jos myönteiset hetket arjessa vähenevät, ollaan vaarallisella väylällä ilman luotsia.

Eroa on helpompi ennustaa kuin hyvän  suhteen jatkumista. Kriittiseen sävyyn aloittaminen, puolustautuminen ja jankkaaminen sekä lopulta riidasta loukkaantuneena tai suuttuneena vetäytyminen vähentävät läheisyyttä ja saavat aikaan kielteisen kehän, jossa toinen alkaa tuntua kaikkineen väärältä – jopa inhottavalta. On parasta toimia ennen kuin lemmenlaiva on näin lähellä karia.

Helpoin tapa lähteä parantamaan oman suhteen laatua on kiinnittää huomiota kohtaamisten ensimmäisiin sekunteihin. Yritä vaikka väkisin tulla niihin myönteisellä mielellä ja rauhoittuneena. Osoita samanlaista kiinnostusta ja ihailua kumppaniasi kohtaan kun ensimmäisillä tapaamisillanne.

 

Pikapaikkoja lemmenlaivaan:
Pyri tulemaan kohtaamisiin rauhallisin mielin
Jos verensokerisi on laskenut, syö ensin jotain
Osoita kiinnostusta pariasi kohtaa: kysele, tule lähelle, koske.

 

Mikael Saarinen, FT, psykologi, psykoterapeutti