Psykoterapeutti Mikael Saarinen on tehnyt Auntielle leffa- ja kirjasuosituksia koronaterapiaan.

Rakkautta koronan aikaan

Nobel-kirjailija Marquezin melkein otsikon mukainen kirja sijoittuu kolera-epidemian aikaan. Edes se ei pystynyt lannistamaan päähenkilön vuosikymmenien intohimoa siihen ainoaan oikeaan kumppaniin. Kirjasta vuonna 2007 tehty elokuva ei ollut kummoinen, mutta teema sopii hyvin tähän hetkeen. Viesti on selkeä: ei pidä koskaan antaa periksi ja esteet on tehty voitettavaksi.

Moni meistä on karanteenin aikana vajonnut päinvastaiseen tilaan, jossa toimintakyky on herpaantunut ja emme enää jaksa innostua mistään muusta ajatuksesta kuin ”koska tämä oikein loppuu”. Sosiaalinen media ja suoratoistopalvelut tarjoavat loppumatonta digitaalista sisältöä elämään, kun oikea kasvokkainen elämä on vähentynyt arjessa.

Koronakausi tarjoaa mahdollisuuden palata myös laatuelokuvien pariin ja harrastaa omaehtoista leffaterapiaa. Tässä muutamia suosituksia, joista aloittaa.

Yesterday (Iso-Britannia 2019)

Kovia kokenut muusikko kaatuu pyörällään ja herää maailmaan, jossa kukaan paitsi hän ei tiedä Beatleseista mitään. Elokuva tarjoaa erilaisen väylän tulevaisuuden haaveille, aikaan sitten kun ”tämä kaikki on ohi”. Elokuva pohtii myös arvojenmukaisen elämän tärkeyttä. Nythän meillä jokaisella on aikaa pysähtyä arvojemme äärelle. Myös Beatles-musiikki toimii terapeuttisena cover-versioinakin.

Parasite (Korea 2019)

Oscar-palkittu elokuva seuraa kahden sosiaaliluokan kohtaamista, jossa ahneus ja ylenkatse ottavat lopulta vallan. Myös korona-aika on kärjistänyt luokkaeroja niin Suomessa kuin maailmalla. Tämän elokuvan avulla voi pohtia omaa suhdetta epätasa-arvon lisääntymiseen maailmassa ja kokea empatiaa meitä huonompiosaisia kohtaan.

Chernobyl (minisarja, USA/UK 2019)

Dalai Lama kehottaa meitä ahdistuksessamme samaistumaan ihmisiin, joilla menee oikeasti huonosti. Chernobyl-sarja on järisyttävä kokemus, jossa katsoja pääsee lähelle 1980-luvun Suomeakin koetellutta ydinvimalaonnettomuutta. Epätietoisuus, vaara ja menetykset ovat osa korona-kriisiä, mutta kalpenevat neuvostoihmisten kokemusten rinnalla. Kehen uskoa ja turvata kun kaikelta menee pohja. Tv-sarjaa kannattaa katsoa kumppanin tai ystävän läsnäollessa. Rakkaus kaikki pelot huolet voittaa.

 

Mikael Saarinen

Mikael Saarinen on toiminut mm. tutkijana, kliinisenä psykologina, rekrytointikonsulttina, henkilöstön kehittämiskonsulttina, valmentajana ja yrittäjänä jo yli kolmekymmentä vuotta. Keskeisenä osaamisalueena ovat olleet tunneäly ja tunnetaitojen tutkiminen ja kehittäminen niin yksilö- kuin organisaatiotasoilla. Terapiatyössä hän on erikoistunut työstressin, uupumuksen ja kiusallisten tunteiden kanssa työskentelyyn lyhytterapeuttisin menetelmin. Hän on erikoistunut myös parisuhteiden tutkimiseen ja pelastamiseen ja esiintynyt mm. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa asiantuntijana. Saarinen toimii nykyään päätoimisesti tutkimusasiantuntijana.