Veikö koronakevät sinustakin mehut ja nyt kun palasit uuteen normaaliin, huomaat tuijottavasi tyhjin katsein ulos ikkunasta, ja tunnet, ettet saa mitään aikaiseksi? Koetko koronakrapulaa, eli poikkeusajan tuomaa uupumusta? (Talouselämä 30.7.) 

Ei hätää, sinun pitäisi vain osata olla trendikkään itseohjautuva! Mitä se on ja miten siihen päästään? 

Yksi itseohjautuvuus, kiitos

Valitettavasti itseohjautuvuutta ei voi kaupasta ostaa. Se ei toteudu itsestään toteamalla ihmisille ”olkaa itseohjautuvia”. Työelämästä on tullut vaativampaa sekä ajankäytöllisesti että sisällöllisesti. Sinuakin voi kulman takana odottaa uupuminen, joka johtuu usein kahdesta syystä: 

  • sinulla ei ole selvää käsitystä siitä, mitä sinulta odotetaan
  • vaadit itse itseltäsi liikaa. 

Itseohjautuvuus ei saa olla esihenkilöllesi syy lopettaa johtaminen. Hänen vastuullaan on edelleen asettaa tavoitteet ja kommunikoida ne, sekä yrityksen strategia ja visio tiimilleen. Hänen tehtävänsä on myös ohjata työntekijää kehittämään omaa osaamistaan. Eli esihenkilö johtaa työntekijän itseohjautuvuutta.

Sinällään on ihan OK tuijottaa ikkunasta ulos ja olla tekemättä mitään työpäivän aikana. Tarvitsemme palautumistaukoja, sillä aivojamme ei ole suunniteltu työskentelemään täydellä teholla kahdeksaa tuntia päivässä. (Helsingin sanomat 3.8.) Mutta siitä huolimatta meidän on pystyttävä organisoimaan itsemme ja työmme niin, että sovitut tavoitteet toteutuvat. Itseohjautuvuudella pyritään juuri siihen. 

Motivaatio, osaaminen ja välittäminen

Itseohjautuvuus perustuu kolmelle psykologiselle perustarpeelle, joita avulla ihminen voi kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla ja voida hyvin. Ensimmäinen näistä on omaehtoisuus. Olet vapaa päättämään omista tekemisistäsi. Motivaatio tekemisiisi tulee omasta sisimmästäsi, eikä siitä, että sinut pakotettaisiin tekemään jotain. Toisena tulee kyvykkyys. Osaat hommasi, selviät haasteista ja olet aikaansaava. Saat onnistumisen tunteita. Ja vaikka itseohjautuvuus kuulostaa yksinäiseltä puurtamiselta, on kolmas tärkeä perustarve yhteisöllisyys. Me tarvitsemme toisia ihmisiä ja välitämme heistä – ja odotamme muiden välittävän meistä.

Lue lisää itseohjautuvuudesta tästä.