Seisoin farkuissa ja villapaidassa tiimini edessä, vaikka en juuri koskaan tullut toimistolle rennossa asussa. Liituraitajakkupuku oli minulle normi. Joku kysyi, mitä aion tehdä seuraavaksi. Vastasin opettelevani uudestaan lasteni nimet. Olin sairastunut työuupumukseen ja irtisanouduin tyhjän päälle, koska en enää muutakaan keksinyt. Jotenkin kierre oli saatava katkaistua.

Ensimmäinen ajatus Auntiesta syntyi samana kesänä. Eihän se vain voi olla niin, että uupumisesta tulisi työelämän arkea. Nyt työskentelen työuupumuksen ennaltaehkäisyn ja ihmisten elämäntaitojen kehittämisen parissa Auntien toimitusjohtajana. Haluan olla mukana auttamassa ihmisiä välttämään työuupumuksen ja sen aiheuttamat pitkät sairaslomat.

Tukea ammattilaiselta kahden kesken etänä

Mitä Auntie sitten tekee? Tuo apua ja tukea ihmiselle, joka painiskelee jaksamisen tai muiden kuormittavien tilanteiden kanssa, tai vain haluaa parantaa omaa muutoskyvykkyyttään. Verkon kautta tapahtuvissa etätapaamisissa mieltä askarruttavia asioita pääsee purkamaan ammattilaisen kanssa kahden kesken. Esimerkiksi stressinhallinta, ylisuorittaminen, erilaiset muutostilanteet, työmotivaation löytäminen ja työpaikan ihmissuhteet voivat olla tällaisia asioita.

IBM on kumppanina chatbot-kehityshankkeessamme. Erityisen tärkeinä kriteereinä yhteistyössä IBM:n kanssa pidämme yhtiön tarjoaman teknologian lisäksi luotettavuutta, tietoturvaa ja kansainvälistä aspektia. Etukäteen IBM tuntui kokonsa puolesta aikamoiselta dinosaurukselta startupin kumppaniksi, ja myönnän olleeni hieman skeptinen aidon yhteistyön mahdollisuuksista. Muutamien keskustelujen jälkeen kuitenkin huomasin olevani väärässä.

Iso koko ei tarkoittanutkaan dinosaurusmaista toimintatapaa, vaan päinvastoin: asioita edistettiin ripeästi ja innolla kokeillen, ja laajasta asiantuntijakaartista apua oli löydettävissä mitä kummallisimpiinkin tarpeisiin. Jos vastausta ei jostain syystä löytynyt Suomesta, aina jostain päin Eurooppaa löytyi asiantunteva ihminen, joka mielellään auttoi pientä startupia eteenpäin tekoälyn ihmeellisessä maailmassa.

Ratkaisu jokaisen tarpeisiin

Auntien palvelu on otettu erityisen hyvin vastaan asiantuntijaorganisaatioissa: ihmiset ovat hyvin motivoituneita ja sitoutuneita niin työhön kuin asiakkaisiin, mikä voi tarkoittaa omien tarpeiden sivuuttamista. Asiantuntijoiden ja johtajien aika on kortilla, eikä aikaa työterveyteen lähtemiseen välttämättä löydy.

Eikä työterveys välttämättä tunnu oikealta paikaltakaan – moni mieltää työterveyden olevan vasta viimeinen oljenkorsi, eikä henkilöllä ole halua tai tarvetta medikalisoida omaa tilannettaan. Tarvitaan jotain työterveyshuoltoa edeltävää. Ja siihen tarpeeseen Auntie vastaa. Uusia tapoja ja keinoja ratkoa työelämän haasteita tulee koko ajan, ja Auntie on tämän kehityksen aallonharjalla.

Palvelu on koettu hyväksi, kun asiantuntijatyössä oleva ammattilainen haluaa kehittää taitojaan työelämän haasteissa ja sparrata yhdessä mielen asiantuntijan kanssa. Kun tapaamiset voi hoitaa verkon välityksellä, osallistumiskynnys on matala ja keskustelut voi käydä missä tahansa paikasta ja ajasta riippumatta.

Kumppanimme IBM tunnisti myös omassa organisaatiossaan tarpeen Auntien kaltaiseen, ennaltaehkäisevään, proaktiiviseen ja ihmisestä itsestään lähtevään ongelmanratkaisuun. IBM otti Auntien palvelun käyttöön ja kokeilee parhaillaan palvelun toimivuutta työkykyä edistävänä toimintona henkilöstölleen.

Ja miten minulle kävi? Lopulta oikein kivasti. Muutaman kuukauden ihailin Portugalin auringonlaskuja, opin kuin opinkin lasteni nimet uudelleen, motivoidun Auntiesta enemmän kuin mistään asiasta elämässäni aikaisemmin ja nykyään käytän toimistolla liituraitajakkupukua äärimmäisen harvoin.

– Mervi Lamminen, Auntie Solutions

Mervi Lamminen on Auntien perustaja ja toimitusjohtaja. Mervin tausta on IT-puolelta ja korporaatiomaailmasta. Kaikki siellä nähty ja koettu johdatti kuitenkin Mervin startupien ihmeelliseen maailmaan ja kaikkein mielekkäimmän tehtävän ääreen: auttamaan ihmisiä voimaan paremmin.

Tästä pääset alkuperäiseen IBM-artikkeliin: Digitaaliset ratkaisut työssä jaksamisen tukena

Voisiko Auntie auttaa sinun yritystäsi? Kerromme mielellämme lisää palveluistamme, jätä yhteystietosi tästä tai soita Merville 050 3805602 ja pyydä kylään.