Onko sinunkin työmatkasi nykyään aamiaispöydästä tietokoneen ääreen vain tuolia vaihtamalla? Vai suoritatko jopa 10 metrin työmatkan työhuoneeseesi? Työpäivääsi piristää muutama Teams-palaveri tai jopa virtuaalikahvit muiden etäilijöiden kanssa. Tuleeko koronaeristyksen etätyöstä nyt uusi normaali tapa tehdä työtä rajoitusten poistuttuakin? Mitä tapahtuu työhyvinvoinnille?

Aiemmin ajateltiin, että etätyö on tietyllä tavalla saavutettu etu. Nyt tämä etuajatus on liuennut, kun vaihtoehtoa ei ole ollut. Etätyöskentelyn suosio on kuitenkin kasvanut jo viimeiset parikymmentä vuotta, ja noin puolella työntekijöistä on ollut jo entuudestaan mahdollisuus tehdä työtään etänä, ainakin osittain. Poikkeustila sysäsi yhteiskunnan melkoiseen digiloikkaan, ja moni on ehkä yllättäen huomannut etätyön onnistuvan myös omalta kohdallaan. Samalla moni on havainnut sen edut, ja alkanut vakavasti harkita etätyön jatkamista myös koronapandemian laannuttua. 

Edut ja haitat etätyössä

Etuja etätyöstä on monia: työmatkoihin ei kulu aikaa, työn tekeminen voi olla tehokkaampaa. Varsinkin sitten, kun etäkoululaiset eivät enää vaadi vanhemman panostusta koulutehtävien onnistumiseen, on keskittyminen työntekoon helpompaa. Rahaa säästyy, kun bussilippua ei enää tarvita, luonto kiittää bensan kulutuksen vähenemisestä, eikä työvaatteisiin tarvitse panostaa, sillä verkkarilook on viimeisintä muotia. Puhumattakaan muusta laittautumisesta. 

Mutta sitten ne haittapuolet. Monissa organisaatioissa on koettu yhteisöllisyyden kokemuksen rapistuvan. Työpaikkaan sitoutumiseen vaikuttaa työpaikan me-henki, ja sen luominen ja ylläpito on etänä hankalampaa. Onhan se aika yksinäistä puurtamista, jos työhön ei normaalioloissakaan kuulu kollegojen kanssa työskentelyä, sparrailua ja ideointia. Kun sosiaaliset suhteet ovat rajoittuneet kahviautomaatilla tapaamisiin ja lounasseuraan, voi niiden poisjäänti tuntua pahalta. Yksin asuville työyhteisö on voinut olla suuri osa sosiaalisia suhteita, jopa pääasiallinen tapa tavata muita ihmisiä. 

Videopalaverit ovat osoittautuneet toimivaksi tavaksi hoitaa tiimipalavereita ja keskustelukokouksia, mutta niissäkin on omat, yleensä tekniset ongelmansa. Jos aiemmin työ on ollut työkaverin kanssa fläppitaululle piirtelyä tai keskusteluja sermin yli ongelmia ratkoessa, voi etäyhteys Teamsin tai Zoomin kautta tuntua rajalliselta ja haastavalta. Ymmärsinkö sanattomat viestit oikein, näinkö pikku ruudulta kaiken olennaisen, mitä me nyt sovittiinkaan?

Etätyön nyrkkisäännöt

Itsensä johtaminen tulee keskiöön etätyössä. On priorisoitava ja organisoitava omaa ajankäyttöä, jotta sovitut asiat tulevat hoidettua. Itsetunto ja itsekuri ovat tärkeitä, osaat sanoa houkutuksille ei ja keskittyä työntekoon. Ei siis karata kesken työpäivän katsomaan Netflixiä. Osataan lopettaa ajoissa. On luotava edellytykset etätyössä onnistumiseen.

Tässä on lista hyvistä käytännöistä etätyöhön:

Etätyön nyrkkisäännöt

 • Valmistaudu työpäivään, laita työkalut ja työympäristö valmiiksi
 • Luo itsellesi rauhalliset, työtä edistävät puitteet
 • Laita tietotekniikka kuntoon, pyydä apua työnantajaltasi, jos netti tökkii
 • Pyydä kotona olevia perheenjäseniä huomioimaan, että olet työssä
 • Ole tavoitettavissa työaikaan
 • Aseta työpäivälle tavoitteet
 • Mieti tehokkuutta, tee asiat toimivaksi todetuilla tavoilla
 • Omaksu ja vaadi muiltakin hyvää videopalaverikäytäntöä: mikit tarvittaessa mutelle, huomioidaan puheenvuorot ja viiveet äänen kulkemisessa, ollaan läsnä, eikä lueta sähköposteja samalla
 • Ole aloitteellinen, pidä yhteyttä esimieheen ja työryhmääsi, kerro mitä teet ja miten edistyt. Missä tarvitset apua ja keneltä. Käytä pikaviestejä työporukan kesken, esim. Slackiä tai Whatsappiä
 • Ole yhteisöllinen, kysy, kommentoi, tue ja auta, ja tarjoa virtuaalikahviseuraa.
 • Tauota ja rytmitä työtäsi. Laita vaikka hälytys kännykkään tunnin välein, jos et muuten muista välillä nousta ja kävellä hetken. Tee taukojumppaa
 • Lopeta myös ajoissa illalla. Etätöissä päivät helposti venyvät, ja työ- ja vapaa-aika sekoittuvat.

Mieti mitä kaipaat toimistotyöstä, ja millä niitä voisi korvata etätyössä? Ehkä se päivän kohokohta olikin lounas työkavereiden kanssa tai pistäytyminen jossain työpäivän jälkeen ennen kotiinmenoa. Niiden eteen täytyy vain nähdä vähän enemmän vaivaa, kun on etätyössä. 

Eikä koronan jälkeisessä maailmassa etätyö tarkoita sitä, että aina ollaan etänä. Tiimin kanssa voi sopia toimistopäivistä, jolloin varataan aikaa myös yhteiselle lounaalle tai kahvitauolle.

Esimiestyö etätyössä

Etätyö on tietynlaista luottamuksen ja vastuun tasapainoilua, mikä muuttaa ainakin esimies-alainen-suhdetta, mutta on myös kivijalka itseohjautuvuuteen pitkällä aikavälillä.

Luottamus on etätyön kannalta tärkeintä. Etätyön johtamisessa kannattaa heittää vanhat toimintamallit roskiin ja luoda uusia käytäntöjä, uusia ajatusmalleja. Enää ei makseta työpaikalla olosta, koska siellä ei olla, vaan työnteosta ja tuloksista. Selvitä pelisäännöt, myös työajan seurannassa. Siihenkin on olemassa etätyökaluja. Etätyön johtamisessa on oltava selkeä. Esimiehen on oltava saatavissa, kannettava vastuuta ja turvata tiimin selusta. Oltava yksinkertaisesti johtaja ja esimies.

Matalan kynnyksen tukea myös etätyöhön saa Auntien Leading me -paketista. Paketin teemoina ovat:

 • Itseohjautuvuus ja sen merkitys omassa työssä
 • Tavoitteiden asetanta
 • Suunnan löytäminen
 • Oman työn ohjaus ja organisointi

Tutustu Leading me -pakettiin.

Lähteet:

Auntien webinaari Millainen on hyvä etätyöpäivä, Tarja Lounasmeri

https://yle.fi/uutiset/3-11211532 16.2.Ei, etätöissä ei laiskotella! Etänä ihmiset tekevät enemmän töitä kuin työpaikalla