Kun työntekijä uupuu, on apu usein liian myöhässä yle.fi 29.3.2019

”Auntie on hieno tapa ottaa käsittelyyn asioita, joista ei vielä ole muodostunut liian isoa ja vaikeaa asiaa käsiteltäväksi. Olen jopa sanonut, että tällä tavalla omaan tilanteeseen voi vaikuttaa ajoissa, ennen kuin tila muuttuu jopa sairaudeksi.” – Auntien käyttäjä, helmikuu 2019

Isoa dataa mielenterveyden haasteista

Helsinkin Sanomissa julkaistiin 4.4.2019 artikkeli otsikolla Terveystalon jättitilasto paljastaa hätkähdyttävän ilmiön: mielenterveysongelmat ja uupuminen lisääntyvät töissä valtavaa vauhtia – erityisesti niistä kärsivät nuoret naiset

Tässä muutama poiminta artikkelista:

Vaikka tavallisin syy jäädä sairauslomalle on edelleen flunssa tai selkäsärky, eniten osuuttaan ovat kasvattaneet mielenterveydestä johtuvat syyt.

Selvityksen mukaan mielenterveyden ongelmista johtuvien sairauspoissaolopäivien määrä on kolmessa vuodessa kasvanut 53 prosenttia ja vuonna 2018 niistä aiheutui 1,3 miljoonaa sairauspoissaolopäivää, mikä tarkoitti työnantajille laskennallisesti 455 miljoonan euron kustannuksia.

”Keskeistä mielenterveysongelmissa on se, että kun sellaisia ilmenee, pääsee nopeasti hoitoon”, arvioi Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren.

Kun työterveys ei tavoita

Tai jos tavoittaa, liian myöhään.

Auntien palvelua käyttäneistä moni on todennut, että työterveys ei ole relevantti vaihtoehto, kun halutaan ennakoida ja pitää yllä työhyvinvointia. Se koetaan paikaksi, josta saadaan lääkkeitä tai sairauslomaa.

“Tämä on paljon parempi juttu kuin työterveys. Työterveydessä käynnit ovat liian harvoin eli kolmen viikoin välein. Auntiessa on hyvää se, että saa tavata ammattilaisen kerran viikossa. Työterveydessä pääasiassa kuunnellaan. Sekin on hyvä juttu, mutta omat asiat eivät etene. Auntie-ammattilainen osasi kuuntelun lisäksi kysyä hyviä ja oikeita kysymyksiä.”

Apua kun arki tökkii

”Helppo ja nopea tapa saada ammattilaisen apua ja elämä raiteilleen.” – Auntien käyttäjä, maaliskuu 2019

Avun hakeminen ajoissa – silloin kun arki tökkii muttei vielä kaadu päälle – on hyvä askel parempaan. Auntie on, koska yksikin uupuminen on liikaa. Inhimillisesti, rahallisesti, yhteiskunnallisesti.