Lassila & Tikanoja tarjoaa Auntien matalan kynnyksen mielen hyvinvointipalvelua työntekijöilleen. Auntien viiden videotapaamisen keskustelupaketit auttavat ihmisiä selviämään arjen haasteista ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi.

Lassila & Tikanojalla Teollisuuspalvelut-yksikössä resurssikoordinaattorina työskentelevä Ruut on energinen ja aktiivinen tasapainoista elämää viettävä vaimo, äiti ja isoäiti. Seuraavassa hän kertoo omista Auntie-kokemuksistaan.

Kun mikään ei riitä

Auntie tuli Ruutille vastaan sattumalta L&T:n intraverkossa. Vaikka mitään varsinaista tarvetta tai ongelmaa hänellä ei ollut, puhutteli lause kun mikään ei riitä itsenäistä työtä tekevää kunnianhimoista naista sen verran, että hän päätti ilmoittautua valmennukseen.

Muistellessaan ensimmäistä videosessiota Ruut naurahtaa suhtautuneensa tapaamiseen kuin työhaastatteluun:

Mä ajattelin, että olen sohvalla tentattavana ja yritän antaa oikeita vastauksia.

Käytäntö oli kuitenkin toinen:

Kaikki meni tosi helposti. Ilmoittautumien oli näppärää ja videoyhteys toimi hyvin. Vaikken tietotekniikan kanssa olekaan mikään ihan penaalin terävin kynä ei näissä järjestelmissä ollut mitään epäselvää tai pelottavaa. Psykologi oli ihan tavallinen ihminen, jonka kanssa puhuessa ei tarvinnut esittää mitään eikä pidätellä mitään.

Parasta ja yllättävääkin Ruutin mielestä oli se, että neuvojen kuulemisen sijaan homma perustui pitkälle omiin oivalluksiin:

Hei mähän keksin ratkaisun tähän itse.

Aikavarkaat kuriin

Konkreettisin Auntiesta käyttöön jäänyt asia on tietokoneen viereen laitettu Blob Tree -kuva. Se muistuttaa Ruutia siitä, että tänään(kään) ei maailmaa tarvitse saada valmiiksi. Ja että apua sekä tukea on työyhteisöltä saatavissa. Kyky keskittyä oleelliseen on parempi ja aikavarkaat esimerkiksi sähköpostiasetuksin ja viikkosuunnitteluin on laitettu kuriin.

Myös erääseen töihin vaikuttaneeseen yksityispuolen asiaan löytyi ratkaisu: joka aamuiset päiväksi mieltä vaivaamaan jääneet soitot iäkkäälle äidille jäivät pois. Ja äiti voi ja pärjää ihan yhtä hyvin kuin ennenkin.

Miten ratkaisut voikin olla jotenkin niin pieniä, mutta niillä on niin älyttömän suuria vaikutuksia. Ja miten viidellä tapaamisella voikin olla niin iso merkitys.

HR-ihmisille, johdolle, esimiehille ja työnjohtajille

HR- ja esimiestehtävissäkin toiminut Ruut suosittelisi Auntieta kaikille. Ensisijaisesti kuitenkin johdolle, esimiehille ja työnjohtajille. Sekä HR:lle.

Kun johto voi hyvin, voi työyhteisö hyvin. Yritys ja työyksiköt kun yleensä ovat johtonsa näköisiä. Kuten perheissä: kun vanhemmat voivat hyvin, voivat lapsetkin hyvin.

Ruut jatkaa:

Johto ja HR voisivat näyttää muille esimerkkiä käymällä Auntien. Käynnin jälkeen osaisivat sitten suositella niille, jotka siitä erityisesti hyötyisivät.

Ruutin terveiset

Auntielle ja Lassila & Tikanojalle hän lähettää yhteisterveisiä: Onpa hienoa, että tällainen palvelu on olemassa. Tämän kun saisi pakolliseksi kaikille esimiehille ja säännölliseksi kaikille, jotka haluavat elämänlaatuunsa panostaa.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa kaikkia siitä, että elämää on myös työn ulkopuolella. Koskaan ei kannata odottaa ongelmien kasaantumista vaan pitää tehdä asioiden eteen aina etukäteen työtä nykyisessä hektisessä maailmassa. On tärkeää myös että työ- ja vapaa-aikakaan pysyvät hyvässä balanssissa. Ei kiikuta vaakalaudalla vaan nautitaan työstä, vapaa-ajasta ja elämästä. Pidetään itsestämme ja toisistamme hyvää huolta.